Behandla skabb

Kontakta din läkare omedelbart om du har skabb och om du inte har haft någon infektion tidigare. Att dröja med behandling sätter andra i fara.

Eftersom andra, mer allvarliga hudsjukdomar ibland kan ha liknande symptom som skabb, kommer din läkare att behöva utesluta dessa.

Om du har skabb måste din partner också behandlas, oavsett om han eller hon har några symptom eller ej. Det beror på att det är högst troligt att skabb överförts genom nära kroppslig kontakt, till exempel under sex.

För att minska risken för överföring av infektionen, undvik att ha sex och andra former av långvarig nära kroppslig kontakt, till exempel att hålla hand, tills både du och din partner har genomgått hela behandlingen.

Lotioner och krämer

Lotioner och krämer används ofta för att behandla skabb. Din läkare, apotekspersonal eller sjuksköterska kommer att kunna ge dig råd om vilken behandling som ska tillämpas.

Användning av kräm eller lotion

För att förebygga överföring av infektionen ska alla medlemmar i din familj och alla nära kontakter, liksom nya sexpartners (se diagnosering av skabb för ytterligare information), behandlas samtidigt som du, även om de inte har några symptom.

Krämen eller lotionen ska appliceras på huden över hela din kropp, utom huvudet. Innan du applicerar den, se till att din hud är sval och torr. Applicera den inte efter ett varmt bad.

Om du applicerar den när din kropp är het, kommer den snabbt att absorberas i din hud och kommer inte att ligga kvar på det område där skabbgångarna finns.

Du bör också följa de råd som beskrivs nedan.

 

  • Läs bipacksedeln som medföljer kräm eller lotion för information om var du ska applicera den. Vissa produkter måste appliceras över hela kroppen, inklusive hårbotten och ansiktet, medan andra endast måste appliceras från nacken nedåt.
  • Var särskilt uppmärksam på ställen som är svåra att nå, till exempel ryggen, fotsulorna, mellan fingrarna och tårna, under naglarna och på könsorganet.
  • Använd en bomullspinne eller gammal tandborste för att applicera medlet under naglar och tånaglar. Lägg bomullspinnen eller tandborsten i en påse och släng den efteråt.
  • Låt medlet liggar kvar på huden i 8-24 timmar (beroende på förberedningen) innan du tvättar av det grundligt. Följ tillverkarens instruktioner om hur länge du ska låta krämen eller lotionen ligga kvar på huden.
  • Applicera omedelbart krämen eller lotionen på nytt på alla hudområden som tvättas under appliceringstiden.
  • Tvätta sängkläder, nattkläder och handdukar efter den första appliceringen.
  • Upprepa behandlingen sju dagar efter den första appliceringen för att säkerställa att den ger önskad effekt. Den andra appliceringen säkerställer att alla kvalster som kläckts från befintliga ägg dödas.

Kontakta din läkare om klådan inte har blivit bättre efter två veckors behandling och du upptäcker nya gångar på din hud.

Det kan ta en månad efter behandlingen innan själva klådan försvinner helt och ännu längre innan de klimpiga såren på könsorganet försvinner. Din läkare kan rekommendera att upprepa behandlingen eller de kan ordinera en annan lotion.

Du bör också tala med din läkare eller apotekspersonal om du upplever ihärdiga biverkningar.

Infektionskontroll

Samma dag som du första gången applicerar krämen eller lotionen bör du tvätta alla sängkläder, nattkläder och handdukar i temperaturer över 50C (122F).

Om du inte kan tvätta vissa saker ska du förvara dem i en plastpåse i minst 72 timmar. Efter denna tid kommer skabbkvalstren att vara döda.

Om det har bildats sårskorpor bör du rengöra golvet i ditt hus och dammsuga noggrant dina mattor och möbler, inklusive fåtöljer och soffor.

Om du har diagnostiserats med skabb, undvik nära och långvarig fysisk kontakt med andra tills du har applicerat krämen eller lotionen. Du bör också undvika nära kontakt med andra medlemmar i ditt hushåll tills de har genomgått behandlingen.

Barn och vuxna kan återgå till skola eller arbete efter att den första behandlingen är slutförd.

Klåda

Din läkare ska kunna ordinera behandlingar, såsom en mild steroidkräm, för att minska klåda. Mentolkräm eller gel, som finns att köpa receptfritt på apotek, kan också hjälpa till att lindra kliande hud.

Orala sedativa antihistaminer finns också att köpa på ditt lokala apotek och kan användas för att lindra klåda och hjälpa dig att få en bättre sömn.

Eftersom denna typ av antihistamin kan orsaka dåsighet, bör du undvika att köra eller sköta tunga maskiner om du påverkas på detta sätt.

Icke-sedativa antihistaminer hjälper inte att lindra skabbklåda. Kontakta din läkare eller apotekspersonal om du är osäker.

Du kan fortsätta att uppleva klåda i några veckor efter att du genomgått behandlingen. Detta beror på att ditt immunsystem fortfarande kommer att reagera på närvaro av döda kvalster och deras spillning.

Besök din läkare om du fortfarande upplever klåda sex veckor efter att du har avslutat din behandling.