Guide för köp av bildäck

Står du inför en ny däcksäsong och är villrådig? Isåfall har du kommit rätt. I denna guide tänkte vi nämligen ge dig lite råd angående vad som kan vara bra att tänka på i detta ämne.

Typ av däck

Det finns olika typer av bildäck och dessa är viktigt att man har lite koll på. För sommarväglag finns så kallade sommardäck och för vinterväglag finns följaktligen vinterdäck. Vinterdäcken delas vidare upp i två olika typer. Dubbdäck och dubbfria vinterdäck som också benämns som friktionsdäck. Dubbdäcken har bäst prestanda vid kraftigare vinterväglag såsom is och snö medan friktionsdäck presterar som bäst vid mildare vinterväglag. De bullrar även mindre än dubbdäck och sliter även mindre på vägbanan. Dubbdäck genererar även mer föroreningar vilket gjort att de blivit helt förbjudna på vissa vägar i exempelvis Stockholm. Bor man i norra Sverige och kör mycket landsväg så brukar dock dubbdäck vara förstahandsvalet.

Val av däck

Oavsett om man skall köpa nya sommardäck eller vinterdäck så kan det vara svårt att veta vilka man skall välja, det finns ju tusentals däck för bil på marknaden. Samtidigt är valet av däck viktigt då just däcken är en viktig faktor för säker körning, man vill ju helst ha kvalitetsdäck som inte förlorar greppet i första taget då konsekvenserna av detta kan bli förödande. Därför kan det vara klokt att läsa de tester av däck som görs av bransch- och kvällstidningar inför varje däcksäsong. De testar prestandan hos däcken under utmanande förutsättningarna och i testerna brukar både så kallade premiumdäck såväl som budgetdäck ingå. Är man osäker på vilket däck man skall välja så kan man därför sikta in sig på något av däcken som fått bra resultat i dessa tester. Då kan man vara trygg med att man får bra däck, tyvärr brukar dock de bäst presterande däcken också vara de dyraste.

Ett bra däckköp

De bästa däcken brukar som bekant tyvärr också vara de dyraste. I längden brukar man dock ändå spara på att satsa på dyra kvalitetsdäck eftersom i regel har längre hållbarhet vilket innebär att man inte behöver köpa nya lika ofta. Det finns även knep för att banta prislappen något. Köper man däcken på nätet så brukar det vara billigare än att köpa hos närmaste däckverkstad och jämför man däckpriserna hos några onlinebutiker innan köpet så kan man också spara en del. Vissa onlinebutiker har då och då även tillfälliga kampanjer med rabattkoder som man kan hålla utkik efter.

Montering av däck

När man köpt nya däck så behöver de även monteras på bilen. Detta kan man naturligtvis göra själv (om man vet hur man gör) men annars är ett tips att låta en däckverkstad göra detta. Det brukar bara kosta ett par hundralappar och runt 1000 kr om man även låter de skiftade däcken förvaras hos däckverkstaden vilket är smidigt om man har begränsat med förvaring hemmavid. Tänk även på att efterdra hjulmuttrarna efter 5 – 10 mils körning efter däckbytet. Däckverkstäderna brukar kräva detta för att garanti på arbetet skall gälla. Tänk även på att löpande kontrollera däcktrycket så att det uppfyller vad som är rekommenderat för bilen.

Tips: Hitta testvinnande dubbdäck och friktionsdäck på Billigavinterdack.se