Polisen kan inte upprätthålla lag och ordning

I Sverige finns nu 55 geografiska områden där polisen ej är välkommen och invånarna inte vågar vittna. Underrättelsesektionen för Rikskriminalpolisen har en lista på områden där gänguppgörelser, inbrott, utpressningar, narkotikaförsäljning och rån sker/kan ske på öppna gator. Rapporten ”En nationell översikt av kriminella nätverk med stor påverkan i lokalsamhället” fanns publicerad för allmänheten redan förra veckan. I rapporten beskriver man hur poliser och polisfordon blir utsatta för hot, våld och attacker. Boenden i området blir utsatta för utpressningar, rån, inbrott och skadegörelser.  Samtidigt vill man inte tala om ett parallellsamhälle där de kriminella styr. De som bor på området säger att det kriminella styr och det är dit man vänder sig för rättskipning.

Här är några av de utsatta områdena, Göteborg: Biskopsgården och Bergsjön. Stockholm: Tensta/Rinkeby och Fittja/Alby. Malmö: Rosengård/Herrgården. Landskrona: Koppargården. Växjö: Araby. Gävle: Brynäs. Det är några av områdena för att nämna några stycken. När polisen kommer till de 55 områden i rapporten möts de ofta av stenkastning och de har svårt att upprätthålla ordningen. Väldigt få brott anmäls då folk inte vågar vittna och därför försvåras utredningarna.

 No go zoner är det begrepp polisen använder. En militär slang för områden kontrollerade av rebeller. i regeringen pratas det om utanförskapsområden och polisen försöker hitta faktorerna bakom utvecklingen och kartlägga vad som är orsaken. I samtliga områden är det förmodligen mer offer än gärningsmän, hoppet är inte ute än. Poliserna kan trots allt patrullera i det flesta områdena utan att bli angripna.

Källa: