Tips inför bilköp

Det är många olika faktorer att ta med i beräkningen när man ska köpa bil. Man måste bestämma sig för bilmärke och modell, och om den ska vara automatisk eller manuell. Behöver du en SUV eller funkar det med något mindre. Dessutom måste man tänka på om det ska vara diesel eller bensin, eller kanske till med en elektrisk bil.

Hur hittar man en bil inom rätt prisintervall?

Ren tur fungerar sällan, du måste helt enkelt lära dig hur marknaden fungerar, dvs den specifika marknaden för den bilmodellen som du har bestämt dig för. Leta runt och se vad som är det högsta och lägsta priset privat och hos handlare för just den modellen. Kunskap är makt i detta fallet. Denna kunskap kan du sedan använda till att förhandla priset med en handlare eller privatperson. Det finns alltid en prutmån, men det beror på din kunskap om du kan pruta eller inte.

Inspektera bilen noga

Detta är viktigt inte bara för att undvika att gå på en nit när du köper en begagnad bil, men också för att du kan använda denna information vid din förhandling. Hur ser inredningen ut, är den mycket sliten? Hur använda är pedalerna? Stämmer slitaget med hur många mil bil ska ha gått? Det är självklart upp till var och en att avgöra vilket slitage man kan leva med och vad som kommer att vara irriterande i längden. Se till att du får ett avdrag på priset för varje fel som du upptäckt. Se upp för försäljare som försöker att distrahera dig när du gör din inspektion, det är bättre att irritera en försäljare genom att göra en noggrann inspektion än att komma hem och hitta en massa dolda fel. Det är också lättare att pruta innan du köpt bilen, än att be om att få pengar tillbaka när du hittar dolda fel.

Budget

Budgeten har självklart en stor inverkan på val av bil, framför allt valet mellan en ny bil och en begagnad. Det finns ju fördelar med bägge valen. Det kan därmed vara en bra ide att se över det här med finansieringen innan du bestämmer dig för vilken bil du vill köpa. Med rätt finansiering så kan du köpa en bättre bil än vad du trodde du kunde ha råd med. De bästa billån som man kan hitta har rimlig ränta och kan vara ett bra alternativ för att kunna köpa en bättre bil än utan finansiering, och det är ofta något du tjänar på i längden. Ett annat alternativ kan vara leasing, som också kan spara dig många kronor, framför allt om du tycker om att byta bil ofta, och inte vill behöva oroa dig för service och reparationer. Kunskap är som sagt makt, så med rätt förberedelser så kan du hitta din drömbil till ditt drömpris.