Kungafamiljens miljoner – Lever i lyx med skattebetalarnas pengar

Kungens förmögenhet

Kungahusets årsbudget ökar varje år, den har ökat sedan 2001 med ca 26 miljoner kronor där justeringar för inflation är medräknat. Den privata förmögenhet som kungen har, ökade betydligt mer under de senaste åren. Kungen hade ett privat överskott på 130 miljoner. En pappa som är kung ger en direkt förmögenhet direkt in på barnens konton också som det ser ut. Madeleine, Victoria och Carl Philip har över 30 miljoner var på banken och förmögenheten ökar. Samtidigt har hovet gjort egna beräkningar som ska visa att de går back varje år.

Krav på redovisning och insyn om vart skattepengarna går till existerar inte. Skattefinansierade verksamheter måste alltid redovisa sina utgifter- Det gäller uppenbarligen inte kungen.

Kungens jobb

Ja, vad gör kungen egentligen. Det här är kungens uppdrag:

1. ”Konungen är rikets statschef” (detta stadgas i regeringsformens 1 kapitel 5§) och skall som sådan representera Sverige och vara en samlande symbol för nationen.

2. Han leder den särskilda konselj som sammanträder vid regeringsskifte, liksom de regelbundna så kallade informationskonseljerna med regeringens ledamöter.

3. Han öppnar årligen riksmötet.

4. Han är ordförande vid sammanträde med Utrikesnämnden. Dess ledamöter utses av riksdagen för samråd med regeringen i utrikesfrågor.

Anslaget till Hovstaten uppgår till 63,3 mnkr (år 2013). Behöver verkligen kungen så mycket pengar för att utföra sitt arbete?  Kungen, drottningen och kungabarnen har redan stora förmögenheter på sina bankkonton. Mycket vill ha mer eller vad är det man brukar säga?

 

Kungafamiljens lyx – Skattebetalarna lider

    • Den omtalade smekmånaden som Chris och Madeleine hade på Seychellerna där de levde gott med utgifter på ca 50 000 kr om dagen. Därefter åkte paret till Paris och shoppade i Europas mest exklusiva butiker.
    • Kungen är bilintresserad och har ett flertal lyxiga åk i garaget. Senaste sågs kungen åka runt i en Grafitgrå Ferrari 599 GTB som kostar omkring 2 miljoner kronor.
    • Victoria och Daniels bröllop kostade omkring 20 miljoner kronor.

Skattebetalarna står för kungafamiljens lyxiga livsstil och det begär mer och mer pengar varje år.

 

[socialpoll id=”2310027″]

 

Källor:
http://www.kungahuset.se/monarkinhovstaterna/ekonomi.4.7c4768101a4e8883780001030.html
http://www.dn.se/ekonomi/sa-vaxer-kungens-formogenhet/