Skillnader mellan olika lån

Vi har nu sedan länge haft en bostadsboom tack vare en låg bolåneränta. Detta medför att folk köper bostäder som aldrig förr. Samtidigt har bankerna stramat åt lite mer. Tidigare kunde man lägga in exempelvis saker som man skulle göra i bostaden i bolånet. Frikostigheten med denna möjlighet har nu minskat från bankernas sida. Därför är det många som för att fylla sina bostäder med exempelvis möbler tar snabblån. Man ska dock komma ihåg att möbleringen kan bli en dyr historia.

jämföra lån

Eftersom bolån har en ränta som är betydligt lägre än sms-lånen är det viktigt att läsa det finstilta. Vissa lånar ut pengar räntefritt första gången, men det kostar betydligt mer en andra gång. Eftersom bolånet ofta är på större summor så måste man visa lite trovärdighet hos bankerna, exempelvis måste man ha 15% i kontantinsats för att erhålla lånet alls. De som tillhandahåller sms-lån har lägre trösklar, men detta kostar i form av en högre ränta. Med andra ord kan det bli dyrt att möblera, för då tröskeln är låg för att få till ett sms-lån, samtidigt medför det högre räntor, då kan ibland möblerna kosta så mycket som 20% extra, då hjälper det inte att det är rea.

Så vad ska man göra?

Nu kommer det tråkiga och ur ekonomisk synpunkt det ”duktiga” svaret – vänta och spara! Även om det tar en månad extra för att kunna köpa det man så länge önskat kan det vara värt det. Alla de pengar man får betala i ränta gör ju att det tar längre tid att betala varan, och de pengarna som man måste sätta emellan för att få varan lite snabbare kan ju potentiellt gå till semesterkassan istället. Med det i åtanke kanske det kan vara lönsamt och därmed ett smart drag att vänta för att få det man vill, samtidigt finns det ibland tillfällen då man verkligen inte har något val och då är det kanske en tillgång att detta alternativ finns. Det märks längre fram om man kan leva upp till avtalet man ingått när man tog lånet, dvs. att betala av det.

Om lånet skall tas eller inte bestäms mycket av den specifika situationen. Om polarna frågar om du ska med i vinter till Maldiverna är det ingen bra idé att ta lånet. Men om man har barn och bor i en villa någonstans i Sverige och varmvatten beredaren slutar att fungera. Då bör man kanske överväga att faktiskt ta ett snabblån för att rädda situationen. Allt beror på vilken situation som man är i. Man kan sammanfatta det med följande. Om det är ett lån som skall finansiera ett nöje skall man inte ta lånet. Om istället lånet är för att lösa en panik händelse där man måste ha pengar direkt för att lösa något skall man låna. Man måste dock vara helt säker på att kunna betala tillbaka lånet.

Det är viktigt att alltid veta vad ett lån innebär. Oavsett om det är ett snabblån eller bolån. Den effektiva räntan skall alltid framgå och jämföras mot andra lån och långivare.