7 dåliga vanor som stör koncentrationen på jobbet

Alla känner vi säkert igen oss i rubriken till denna artikel. Vissa dagar är bättre än andra – ibland kan vi koncentrera oss längre stunder utan problem, men ibland saknar vi helt enkelt förmågan att fokusera på det jobb vi borde få gjort. Expertvalet.se har sammanställt en infograf med sju vanliga ovanor som påverkar vår koncentrationsförmåga negativt.

Dessa sju ovanor kan ses som rätt så självklara ibland. Men hur ofta gör man något åt dessa problem? Personligen vet jag att jag är skyldig till en hel del av dessa – trots det måste jag se dem i denna infograf för att verkligen kunna lägga fingret på problemet och komma fram till vad som borde göras.

Här följer en förtydligande uppräkning av de sju ovanor som är presenterade i infografen, och förslag på vad som kan hjälpa situationen:

  1. För lite sömn – Alla vet vi att kroppen och hjärnan behöver sömn för att orka. Men visste du att kvaliteten på sömnen har stor betydelse på vår koncentrationsförmåga? En dålig kvalitet på nattsömnen har lika negativ effekt på vår koncentrationsförmåga som ingen sömn alls. Blåljuset från telefon- och datorskärmar påverkar denna kvalitet. Därför rekommenderas det att låta bli sin telefon åtminstone en timme innan läggdags. På så vis hinner hjärnan varva ner och sömnkvaliteten blir bättre.
  2. Dålig kondition – Även vår kondition har en direkt påverkan på vår koncentrationsförmåga. Måste du pendla till jobbet? Har du kanske möjlighet att hoppa av bussen eller tåget någon hållplats innan hållplatsen vid ditt jobb? Dra nytta av denna möjlighet och få nyttig motion direkt på morgonen! Det sätter kroppens blodcirkulation i omlopp och ökar syretillförseln till hjärnan. Detta har en direkt positiv inverkan på vår koncentrationsförmåga.
  3. Fel sorts kost – Mellanmål är viktiga för att hålla blodsockret uppe, men fel sorts mellanmål kan snabbt sabba din koncentrationsförmåga på lång sikt. För mycket socker, som finns i en hel del färdiga snacks, kan försämra både minnet och koncentrationen. Välj istället naturliga mellanmål så som frukt, nötter och andra produkter utan tillsatt socker.
  4. Multitasking – Oftast kan man tro att multitasking, d.v.s. att göra flera saker samtidigt, är något av det mest effektivaste som finns. Men visste du att multitasking faktiskt stör din koncentrations såpass mycket att det försämrar hjärnans produktivitet med hela 40%?
  5. För lite pauser – Problemet för flera arbetstagare är att de tar för få pauser. Pauser är mycket viktiga för att hålla hjärnan koncentrerad och orka fokusera på olika saker genom dagen. Har du svårt att komma fram till ett bra system med pauser? Testa då Pomodoro-metoden. Denna metod går ut på att du jobbar i 25 minuter i sträck, sedan tar du 5 minuter paus. Du upprepar detta mönster 4 gånger och tar sedan en längre paus på 30 minuter (t.ex. under lunch).
  6. Kaotisk musik – Flera vill lyssna på någon sorts musik under tiden de arbetar. Detta kan vara ett bra alternativ för att stänga ute störande sorl som ofta förekommer på kontor – men det kan även vara förödande för koncentrationen. Musik med ord och den poppigaste beaten kan vara roligt att lyssna på, men påverkar koncentrationsförmågan mycket negativt. Studier har visat att Mozart faktiskt sku vara den musik som är absolut bäst för ökad koncentration. Är du inte så intresserad av klassisk musik kan white noise – ett sorts ”bakgrundssorl” – vara ett bra alternativ. Det finns flera appar som erbjuder detta ljud.
  7. Oreda – Sist men inte minst lönar det sig att städa. Ett arbetsord med högar av papper och annat som inte behövs för just den uppgift du håller på med för tillfället är det sista din koncentration behöver för att fungera. Ta din tid och ordna undan allt onödigt – du kommer snabbt att märka hur mycket enklare du koncentrerar dig på din uppgift med mindre störande moment runtomkring dig.