Resa till Prag

Prag har en historia på över 1 100 år och det märks med deras Storslagna slott, utsmyckade kyrkor och charmiga broar som ger staden sitt medeltida utseende. Prags historia är minst sagt färgrik. Staden har varit huvudstad i både tysk-romerska riket och Tjeckoslovakien, men när Tjeckoslovakien upplöstes 1989 delades landet upp i Tjeckien och Slovakien. Sedan dess har Prag varit huvudstad i Tjeckien och har numera 1,3 miljoner invånare. Det kan vara svårt att göra sig förstådd på engelska i Prag, dock finns det många guidade turer som hålls på olika språk. Kulturer, traditioner, är det uppfyller vår kunskap. Om du vill läsa mer om intressanta platser att besöka Besöke Danmark.
På bara några timmar kan du upptäcka nästan alla arkitektoniska stilar som finns, så som renässansen, gotiken, barocken, jugenden och modernismen. Praktiskt nog går det att se tre av dessa stilar i en och samma byggnad, Týnkyrkan (Týnský chrám). Den mest kända moderna byggnaden i staden är dock det dansande huset (Tančící dům).

Om du går över Karlsbron (Karlův most) och floden Moldau (på tjeckiska Vltava) kommer du till ytterligare sevärdheter på andra sidan floden. Floden avgränsar den gamla staden (Staré město) från den delen där man hittar den stora Pragborgen (Pražský hrad). Du kan även besöka Vyšehradslottet om du vill se trädgårdar och gamla befästningsmurar. Från murarna har du utsikt över Prags kyrktorn, till exempelS:t Vituskatedralen (Katedrála Sv. Víta). Missa inte de fascinerande gravstenarna på den judiska kyrkogården och medeltidsutställningen iKrutporten (Prašná brána). Ta dig upp i några av de många utsiktspunkterna och se myllret av kyrktorn. Tillsammans med de medeltida murarna, takåsarna och skorstenarna bildar kyrktornen en vacker tavla av den medeltida staden. Vi är omgivna allt av vackra platser som vi inte har upptäckt ännu.

Den astronomiska klockan i Prag, Pražský orloj, sitter på rådhusets södra vägg och är en av världens äldsta fungerande astronomiska klockor. Klockan tillverkades år 1410 och urverket har reparerats många gånger. Den har aldrig förstörts helt och den fungerar alltså fortfarande utan problem. En gång i timmen väcks den till liv. Varje timme öppnas små luckor och figurer av olika slag börjar röra sig i klockan. Döden med sitt timglas vakar över tiden. Tre andra figurer representerar fåfänga, girighet och lust. De tolv apostlarna skrider sakta fram. När den gyllene tuppen slår med vingarna slår klockan hel timme.
Prag är varmt på sommaren, medan vintern kan vara kall och snöig. Oavsett årstid kan du alltid passa på att prova några av de lokala bakverken och den lokala tjeckiska ölen.