Drömmer du om att driva bageri och konditori? Läs det här!

Det finns många som älskar att baka bröd, kakor och kanske till och med smarriga tårtor. De kanske till och med är väldigt duktiga, till den grad att de drömmer om att öppna ett eget bageri och konditori. Det finns många saker att tänka på, mer än att bara vara bra på att baka.

Kan du driva ett företag?

Det första du behöver ha i åtanke är att ett bageri, konditori eller café i första hand är ett företag. Det innebär att vissa grundläggande krav behöver uppfyllas. Företaget bör ha någon typ av försäljning och den ska sälja tillräckligt mycket för att gå med någon form av vinst. Skatter ska betalas, bokföringen ska utföras på ett korrekt sätt och många andra små detaljer och stora åtgärder ska hanteras. Allt detta är grundläggande för själva företaget, utöver detta ska du även kunna göra allt som krävs av själva bageriet eller konditoriet, samt köpa in bageri- och konditorimaskiner och mycket mer.

En investering som kan löna sig

När du öppnar ett eget företag, oavsett om det är ett bageri och konditori eller något annat, är poängen oftast att du ska kunna leva på vinsten. Det innebär att en hel del saker ska fungera, inte minst lokalen och utrustningen. Bageri- och konditoriutrustning är dyrt, även om du skulle köpa den på andrahandsmarknaden. Det är dock en investering som du oftast måste göra för att kunna bedriva din verksamhet på ett effektivt sätt. Rätt utrustning kan göra enorm skillnad, både när det kommer till det praktiska resultatet (goda bakelser) samt det ekonomiska resultat (högre lönsamhet).

Det är inte så farligt som det ser ut

Att driva ett bageri- och konditori är inte omöjligt. Tusentals personer har lyckats med detta genom tiderna och än idag öppnas det både restauranger, konditori, bageri och andra liknande företag. Det är inte alla som lyckas men det finns flera sätt att öka sannolikheten att du når framgång med din satsning. Ett sådant sätt är att försöka hitta personer eller företag som kan täcka upp dina svagheter. Du kanske är världens bästa på att göra kakor men inte alls särskilt duktig på att skapa arbetsscheman, köpa in bageri- och konditoriutrustning eller ha koll på den ekonomiska biten. Nyttja dina styrkor så mycket som möjligt samtidigt som du täcker upp dina svagheter.

Det finns otaliga saker som du kan få hjälp med. Det handlar om mer än att bara välja rätt bageri- och konditorimaskiner. Du kan även få hjälp med att skapa bra interna rutiner, anställa rätt personer och knyta till dig rätt partners. Det finns även företag som du kan vända dig till som gärna hjälper dig med allt detta.

Satsa smart direkt

Om du vill öppna ett eget bageri eller konditori bör du ha någon form av erfarenhet från branschen och yrket. Om du inte har det, se till att skaffa det. Det finns säkerligen en eller två arbetsplatser där du kan söka jobb. Detta kan ge dig en värdefull inblick i verksamheten.