En kort överblick över energilagring och litiumteknologi

Litiumjonbatterier är ett hållbart och effektivt batteri som kan hjälpa din verksamhet att spara både pengar och tid. Det har kommit att bli en otrolig förbättring mot de batterityper som funnits tidigare på marknaden. Nedan följer en kort beskrivning av litiumjonbatterier. 

Litiumjonbatterier – en långsiktig investering

Litiumjonbatterier är laddningsbara batterier med hög energidensitet och är vanliga komponenter i till exempel mobiltelefoner och elbilar. Litiumjon används även som truckbatteri. Till skillnad från litiumbatterier som är utvecklade för engångsbruk använder litiumjonbatterier inlagrad litiumförening istället för metalliskt litium som elektrodmaterial. I batteriet rör sig litiumjoner från den negativa elektroden till den positiva elektroden när det laddas ur och sedan tillbaka igen när det laddas. Litiumjonbatterier är också ofta lättare än andra typer av uppladdningsbara batterier med samma kapacitet och storlek.

Hållbart alternativ med hög energitäthet

Litiumjonbatterier erbjuder en oöverträffad kombination av hög energi och energidensitet, vilket gör dem till ett föredraget alternativ för teknik inom bärbar elektronik, elverktyg och elektriska fordon. Den höga energieffektiviteten hos Litiumjonbatterier gör att de också kan användas inom olika elnätverk – bland annat för att förbättra kvaliteten på energi hämtad från vind- och solkraftverk samt andra typer av förnybara källor. Det gör dem till ett säkert och miljövänligt alternativ som har skapat stort intresse inom både industri och statliga finansieringsbolag. Detta har även lett till att forskningen inom litiumjonbatterier har ökat mycket under de senaste åren. 

Hur tillverkas ett litiumjonbatteri?

Litiumjonbatterier tillverkas i en mängd former och storlekar. De kan vara cylindriska och likna ett klassiskt AA-batteri, eller vara format som en kvadrat eller rektangel. På insidan ser dock alla ut på ungefär samma sätt. Till stor del liknar den mekaniska uppbyggnaden den som går att hitta hos NiCd och NiMH-cellen. Man sätter in negativa och positiva elektroder som är utformade som tunna och böjbara skivor. Dessa är i sin tur inlindade i ett separerande skikt och placeras därefter i en behållare. 

De tre huvudkomponenterna i ett litiumjonbatteri är elektrolyten (litiumsalt i en organisk lösning), anoden (gjord av kol, vanligen grafit) och katoden (en metalloxid, till exempel litiumkoboltoxid). Många återförsäljare erbjuder möjligheten till skräddarsydda batteripaket bestående av små, kraftfulla, långlivade, miljövänliga battericeller. Detta betyder att du snabbt och smidigt kan få tag i attraktiva energilösningar i alla möjliga storlekar och former, anpassat för ditt specifika ändamål. Hållbara energilagringsbatterier är framtiden. Kontakta en professionell återförsäljare och införskaffa unika och kraftfulla batterier för energilagring av litiumjontyp för ditt företag. 

Batterier och energilagring Sverige

Litiumjonteknologi är det främsta alternativet för att skapa tillämpningar som är bättre för miljön och är dessutom ekonomiskt fördelaktiga för de allra flesta företag för batterier och energilagring. Batteriteknologi baserat på litiumjoner är en viktig del för framtiden som främjar företag och branscher såväl som natur.