Makeup för Rosacea

Även om medicinsk terapi kan ta itu med de bakomliggande fysiska aspekterna av rosacea, kan smink hjälpa för att omedelbart förbättra utseendet på din hud och öka ditt självförtroende om ditt utseende. Här är några tips som hjälper dig att se och känna dig som ditt bästa du.

Få en ren start. Innan du lägger på makeup, rengör och återfukta ansiktet med hudvårdsprodukter som är lämpliga för din hud. För den som lider av rosacea eller av ansiktsrodnad kan det vara bra att använda ansiktskräm speciellt utvecklad för att behandla ens symtom. Märket Pyratine XR är särskilt utvecklat för att motverka rosacea symtom. Grunda din dagliga rutin med Pyratine XR mot rosacea för att motverka rodnaden. Behandla alltid försiktigt, gnugga eller dra aldrig med fingrar, makeupsvampar eller ens en tvättlapp eller handduk, eftersom det kan orsaka irritation. Och använd rätt verktyg för att minimera irritationen – antibakteriella penslar kan vara bäst, eftersom även olja och bakterier på fingrarna kan irritera huden.

Effektiv användning av kosmetika kan minska symtomen.

Håll det enkelt. Ju fler ingredienser och produkter som du applicerar på huden, desto större är sannolikheten att en ingrediens eller en produkt kan förvärra rosacea. Det är därför det kan vara bra att använda multifunktionsprodukter, såsom en gröntonad bas som också innehåller solskyddsmedel. Testa alltid en ny produkt i ett perifert område – nacken, armen – innan du använder den i ansiktet för att se till att din hud inte reagerar på den. Undvik produkter som bränner, sticker eller irriterar huden.

Använd en gröntonad bas. En ren gröntonad primer är ett bra val för en makeup-bas – det kan hjälpa för visuellt korrekt rodnad och jämnar ut hudtonen. Använd en med UVA/ UVB-skydd och som hjälper sköldhuden från exponering som kan förvärra rosacea. En skyddande bas har en annan bonus också: det hjälper din makeup att hålla längre.

Välj en oljefri foundation och concealer. Leta efter en oljefri foundation som ger nivån av täckning du behöver, från ren till full. Och för både foundation och concealer skall du välja din nyans noggrant. Foundationen ska matcha din naturliga hudton så nära som möjligt, medan concealern bara bör vara en nyans ljusare än din naturliga hudfärg.

Använd borste i stället för svamp

Hur du applicerar foundation. Använd en lätt beröring när du applicerar grunden. Du bör använda en antibakteriell foundationborste att tillämpa det i stället för en svamp (för hårda för huden) eller fingertopparna (kan lägga onödig olja i ansiktet). För penselapplicering, börja med att tillämpa en liten mängd flytande foundation på baksidan av din hand. Badda med penseln och släta över ansiktet, med början i mitten och utåt. För kräm eller puder-foundation, sopa borsten över ytan och lägg på i ditt ansikte. Använd breda penseldrag för stora områden i ansiktet: kinder, panna och haka. Använd kanten av borsten för att nå trånga utrymmen: näsa, mun, ögon och hårfäste. Blanda väl. Var noga med att rengöra penseln mellan användningarna.

Hur man applicerar concealer. Använd en antibakteriell concealer-borste för att lätt dutta concealer under ögonen, med början vid det inre hörnet och arbeta utåt. Blanda väl för ett sömlöst utseende. Du kan dölja knölar eller synliga blodkärl genom att badda och blanda concealer direkt på varje område, och sedan använda din foundation över för att skapa en jämnare ton.

Överväg cover-korrigerande makeup. Särskilt för dem med måttlig till svår rosacea kan täcka-korrigerande kosmetika vara ett lämpligt alternativ. Finns i ett urval av formuleringar med UVA och UVB solskydd och ett brett utbud av toner som matchar din naturliga hudfärg, och kan omsorgsfullt dölja många typer av hudbrister för att skapa en fulländad look.

Utforska fördelarna med mineralpuder. Mineralsmink är ofta ett bra val för hud med rosacea, eftersom det normalt inte innehåller potentiellt irriterande ingredienser. Det finns också innovativa mineralpuder-formler speciellt framtagna för rätt rodnad. Damma ett gul-tonat mineralpuder över foundationen, eller använd den över skyddande bas i stället för foundation för att ytterligare tona ner utseendet på rodnaden.

Att rodna eller inte att rodna. Mineralpuders-rouge finns också, men eftersom huden redan tenderar att ha en hel del färg, ta lätt med färg på kinden om du använder den alls. Välj ren rouge framtagen för känslig hud och applicera sparsamt med en antibakteriell pensel, sopa det från kinderna mot tinningarna.

Satsa på extra skonsam ögonmakeup. Ögon är känsliga till att börja med, och om du har tecken och symtom på okulär rosacea är det särskilt viktigt att behandla ögonområdet försiktigt. Välj produkter avsedda för känsliga ögon som är ögonläkar-testade och allergitestade. Mascara och eyeliner bör vara lätt att applicera och ta bort utan att dra eller rycka på ögonen. Leta efter mascaraformler som kan försiktigt avlägsnas genom att helt enkelt skölja med varmt vatten. Mineralpuder-ögonskugga kan vara det perfekta valet då ögonen är känsliga för rosacea-symptom. Neutrala färger, både i skugga och ögonpennor, kan också vara mindre irriterande än starka ädelstenstoner, eftersom de har mindre pigment.

Gå för neutrala läppar. Läppar kommer att lysa i neutrala nyanser nära din naturliga läppfärg. Undvika röda nyanser som kan förvärra utseendet på rodnaden i huden.