Måste celluliter vara för evigt?

Är celluliter för evigt?

Somliga använder krämer mot celluliter såsom Olgio.DX kan ta bort dina celluliter, medan andra svär vid dyrare metoder. Men vad är celluliter? Och kan de verkligen bli förvisade för gott? En läkare ger svar på tal.

Färskost, apelsinskal, hagelskador. I sina många skepnader kan celluliter fortfarande kasta fullt vuxna människor in i en tornado av val av vinterbyxor och lager-på-lager över mer avslöjande vår- och sommarstilar.

Denna kulturella ångest har inneburit stora pengar för vissa skönhetsprodukttillverkare och läkare. En störtflod av produkter och förfaranden lovar att söka upp och förstöra knöligt fett på lår, ljumskar, armar och magar men en mirakel-cellulitmördare återstår fortfarande från att avslöjats.

Det kan verka självklart att i vår fettfobiska kultur, där även kända rumpor (à la Jennifer Lopez och Kim Kardashian) kristiserats, är sådana distinkta geléinsättningar så avskydda. Och celluliter är drabbar inte enbart kruviga. Det är också ett gissel för magra, för att inte tala om flickor så unga som tonåringar. Trots de enorma mängder tid och pengar som har gått till att försöka hitta sätt att lösa upp dessa störande knölar – från lasrar till koffeinkrämer – kliar sig forskare och läkare fortfarande i huvudet.

Så kan vad som helst (förutom en seriös översyn av den kulturella skönhetsstandarden) verkligen erövra dessa mindre älskade gropar? Vi talade med osteopat-läkaren Lars Andrén för att hjälpa oss att komma till botten (så att säga) av celluliterna.

Vad exakt är celluliter?

Celluliter är ett tillstånd som drabbar 90 procent av kvinnor och 10 procent av män, främst i industriländerna. När kvinnor börjar närma sig klimakteriet börjar östrogenproduktionen att minska. Från 25 till 35 kan du börja se uppkomsten av celluliter. Östrogen påverkar blodkärlen. När östrogenet börjar minska förlorar du receptorer i blodkärl och lår, vilket leder till försämrad blodcirkulation. Med försämrad blodcirkulation får du mindre syre och näring till det området, och i och med att vi ser en minskning i produktionen av kollagen börjar fettcellerna bli större, och de börjar skjutas ut genom kollagen [och bli till det ojämna fett som kallas celluliter].

Kvinnor tenderar att få celluliter runt knän, sadelväskor och skinkor, eftersom de har tre lager av fett i dessa områden [i stället för bara ett]. Kvinnor har också tre nivåer av fett i magen och i tricepsområdena.

Tjänar celluliter ett syfte?

Jag tror inte att det har ett evolutionärt ändamål. Jag tror att allt eftersom människor har utvecklats i ett industrisamhälle så har vi blivit latare. I våra jobb sitter vi vid ett skrivbord och svarar i telefon. Vi behöver inte gå till trädgården och plocka våra livsmedel utan vi kör till affären och parkerar på den plats som ligger närmast byggnaden. Så vi har blivit mer stillasittande som en kultur.

Huvuddelen av artiklar om celluliter i den vetenskapliga litteraturen började skrivas under det sena 70-talet, men du kan argumentera för att kvinnor inte visa sina ben lika mycket innan dess. Vad jag försöker göra är att hitta gamla bilderböcker, kvinnor på 1950-talet eller 1960-talet… När du ser dessa bilder hade kvinnor perfekta ben. Och på 40-talet och 50-talet hade de inte datorprogram för att retuschera dessa bilder.

Träning

De bästa lösningarna på cellulitproblem är att på ett eller annat vis minska underhudsfett genom kost och motion. Motion under minst 30 minuter fem gånger i veckan gör huden fastare genom att öka muskeltonus och hålla bindvävsfibrer friska. Motion ökar även blodcirkulationen till dessa problemområden.

Diet

Bantning måste kombineras med regelbunden motion för att vara effektiva i att kontrollera eller reducera celluliter. Följande kostförändringar rekommenderas:

  • Dricka mycket vatten. Vatten renar matsmältningssystemet och spolar gifter ur kroppen.
  • Att äta en kost med låg fetthalt, låg sockerhalt och högt fiberinnehåll med inslag av frukt, grönsaker och fullkornsprodukter.
  • Att avstå från rökning. Rökning orsakar dålig blodcirkulation vilket är känt för att bidra till att huden åldras i förtid.
  • Undvik högförädlade livsmedel, koffein och alkohol.
  • Undvik salt mat. Salt mat ökar vätskeretention och gör att celluliter syns mer.
  • Att upprätthålla en normal och hälsosam kroppsvikt. Fetma ökar fetthaltiga avlagringar och gör celluliter mycket värre.

Kroppsmassage

Massage med eller utan anti-cellulitkräm kan ha vissa fördelar genom att förbättra blodcirkulationen och lymfdränage. Regelbunden massage hjälper också dig att behålla slätare hud.

Örtmediciner

Det finns många växtbaserade produkter på marknaden för behandling av celluliter. Det finns flera ingredienser såsom Centella asiatica (Gotu kola) och Aesculushippocastanum (hästkastanj) som kan bidra till att förbättra utseendet på celluliter. Dessa örter förbättra de underliggande hudlagren genom att göra bindvävsfibrerna starkare och mer elastiska.