Skagen i Danmark

Skagen och dess omgivningar har allt som en turist troligtvis vill få ut från en semester. Skagen är även en av de soligaste platserna i Danmark och du kommer att uppleva ett ljus som sprider sig över den vackra naturen och de långa, vita sandstränderna. Skagen är en av de mest populära platserna i Danmark kring semestern, och det är lätt att förstå varför när man väl är där och upplever det. Nedan finner du de viktigaste delarna av Skagen som du bör känna till innan du beger dig av på din resa.

Se & göra i Skagen

Denna övre del av Danmark kallas också The Land of Light. Området i och runt Skagen har så mycket att erbjuda, inklusive vackra stränder, olika sorter av pittoreska byar, kyrkor, monument och otrolig natur. Så om du vill koppla av eller vara aktiv, uppleva städer eller natur, njuta av tiden med dina barn, umgås med familjen eller vänner, så har Skagen något för alla.

Grenen

Du måste bara se Grenen – Du kan antingen promenra eller ta en traktor åktur med ”Sandormen”.

Som den geografiska toppen av Danmark, är detta den punkt där de två haven, Skagerak Havet och Kattegatt möts. Du kan få uppleva detta genom att ta den berömda traktor turen med ”Sandormen”, som tar dig från Skagen’s stad hela vägen till Grenen på spetsen av den norra kusten.

Skagen Fyr

Från toppen av den högsta fyren i Danmark har du en fantastisk utsikt över Skagen och det omgivande området. Den gråa fyren byggdes 1858. Från marknivå leder spiraltrappa 46 m (160 fot) och 210 steg upp till den externa balkongen.

Rubjerg Knude

Denna stora sandiga klippa ligger i en fantastisk omgivning strax söder om staden Hirtshals. På den högsta punkten av Rubjerg Knude ligger fyren Rubjerg Fyr. Denna 23 m (75,5 ft) långa fyr är avsedd att störta ner i vattnet nedanför inom ca 15-20 år, eftersom havet eroderar strandlinjen. Fyren byggdes år 1900 och härifrån har man en fantastisk utsikt över området.

Skagens museum

Några av Danmarks mest kända målare och konstnär bodde i Skagen, och från slutet av 1870-talet och fram till sekelskiftet, var Skagen en internationell mötesplats för unga konstnärer. Samlingen på Skagens Museum innehåller över 1800 målningar, skisser, grafiska blad, skulpturer och keramik. De mest framträdande Skagen artister är Anna och Michael Ancher och P.S. Krøyer. Museet grundades 1908 i syfte att samla in och bevara verk av berömda konstnärer i Skagen.

Skagen Sønderstrand

Upplev de vita sandstränderna

Skagen är omgiven av sandstränder, och vi rekommenderar ett besök till Skagen Sønderstrand, bara några minuters promenad från Skagens centrum. Det är en sandig familjevänlig strand, där Skagenmålarna fann inspiration till många av sina berömda målningar.

Stranden är härlig för familjer, och varje år på midsommarafton tänds det en stor brasa.

Råbjerg Mile

Denna sandiga dyn är den största ”öknen” i norra Europa, och bjuder in till en dag av roliga, upp och ner springande på sandiga kullar. Historien om denna massiva, 40 meter höga sanddyna är intressant, eftersom det ligger i mitten av ett platt land i norra Jylland.