Responsiv webbdesign

Webbdesign för mobila enheter

Smartphones och surfplattor har bidragit till att webbdesigners fått ändra strategi och design för att fungera felfritt på alla olika typer av skärmar. Tidigare designades ofta webbplatser för att se bra ut i en viss upplösning, men problemet var att även om de flesta såg hemsidan på bästa sätt fick många besökare inte samma upplevelse på grund av en annorlunda upplösning. Innan spridningen av mobila enheter med avancerade processorer hade webbdesigners endast en primär utmaning att ta itu med – att hålla samma utseende och känsla av sina webbplatser, vilket inte alltid var så enkelt.

Att interagera funktionalitet och design för webbplatser på smartphones och surfplattor är inte samma sak som att göra det på en bärbar dator eller en stationär sådan. Flera faktorer som klick kontra pekskärm och upplösning i antal pixlar, samt stöd för Adobes Flash-mjukvara gör att stationära skärmar får andra förutsättningar än mobila sådana.

Varför responsiv design?

Varför är det då så viktigt med responsiv design? Responsiv webbdesign möjliggör en funktionell och vacker webbplats i alla tänkbara enheter. I och med att en mycket stor del av all trafik som sker idag är ifrån olika typer av mobila enheter och smarta telefoner har den responsiva webbdesignen utvecklats och slagit rot i branschen. För att uppfattas på ett korrekt sätt är det viktigt för ett företag att alla kunder som besöker företagets webbplats får samma upplevelse. Risken skulle annars bli att många av de som aktivt sökt upp en viss verksamhet på webben fortsätter sitt sökande på grund av en undermålig hemsida – eller i alla fall upplevelsen av att hemsidan inte höll måttet.

Häng med i utvecklingen

En fråga många företagare ställer sig är hur ofta man ska behöva ändra sin webbplats med tanke på att utvecklingen ständigt är i rörelse. Hur pass uppdaterad man väljer att vara är naturligtvis upp till var och en, men om man vill kunna konkurrera i dagens hårda klimat behöver man se till att undgå de vanligaste misstagen. En responsiv webbplats behöver i sig inte vara mer kostsam än en webbplats som inte är byggd på responsiv design. En viktig faktor är att hitta en webbdesigner som har erfarenhet av att ta fram hållbara lösningar. För att kunna göra detta behöver man vara medveten om utvecklingen och vad som ligger framför oss i den digitala revolutionen.

Håll hellre din webbplats enkel och stilren än att ta onödiga omvägar för att hitta lösningar som kanske inte attraherar alla i verksamhetens målgrupp.

1 svara
  1. Stefan
    Stefan says:

    Idag måste en hemsida vara responsiv eller mobilanpassad. Nu under sommaren går mobilsurfen upp till 90% i användande. Det ser fattigt ut om ett företag inte fungerar i en mobil. Enkelt sätt att kolla om hemsidan är mobilanpassad är genom en simulator.

Kommentering är stängd.