Nya företagslån på marknaden

Marknaden för företagslån har länge varit styrd av storbankerna. Historiskt har det varit väldigt svårt och krångligt för en småföretagare att kontakta sin bank för att lån.  Processen som eventuellt leder fram till företagslånet hos någon av storbankerna inleds med ett personligt möte där din firmas finansiella status kommer att diskuteras. Vidare kommer de att vilja veta exakt hur pengarna skall investeras. Även om ditt företag har en god finansiell status brukar de kräva någon form av säkerhet eller pant då krediten ofta säkerställs med företagsinteckning och ägarborgen.

Många kreditgivare har insett att det finns ett stort hål som behöver fyllas kring företagsfinansiering. En direkt effekt av detta har blivit att nischen har blivit väldigt het för professionella investerare vilket lett till att det vuxit fram ett flertal nya sätt att ta ett företagslån.

Peer to peer lån är den låneformen som växer snabbast i USA och det innebär kortfattat att via en digital plattform där privatperson och företags möts kan man investera eller låna pengar. Som långivare kan man erbjuda sina pengar för utlåning mot en ränta för att få avkastning på sitt kapital. Som låntagare kan man då således ansöka om att låna pengar, dvs. samma pengar som långivaren satt in i plattformen.  Toborrow är det första svenska bolaget som erbjuder peer to peer företagslån. Privatpersoner finansierar ett företags lånebehov mot att krediten löper med en ränta som sedan långivarna få ta del av.

Kwikspark är ett annat företag om startat sin verksamhet under 2015 och av dom kan man låna upp till 500 000 kr till sitt företag även om banken sagt nej. Processen är mycket enklare än hos storbankerna då de istället för att ställa säkerhet på finansieringen istället ser till kassaflödet och den finansiella statusen på ert företag. Minikravet är att man omsätter minst 750 000 kr per år.

Det sista exemplet vi tar upp är ytterligare ett kreditinstitut som vuxit fram under 2015. Företaget Monetise som erbjuder företagsfinansiering baserat på ett förskott av er kortförsäljning. För att kunna ansöka om detta lån måste man alltså ha en verksamhet baserad på inkomster via kreditkort, bankkort vilket de flesta ehandels företag har idag. Högsta lånebeloppet styrs av hur stora intäkter ert företag har. Det normala är att du kan låna upp till en månadsomsättning. Monetise tjänar pengar genom att ta ut en fast avgift per utbetalt lån.

Att låna till ditt företag har blivit betydligt enklare och framför allt har processen blivit betydligt enklare. Säkerligen kommer det att tillkomma fler kreditinstitut som vänder sig till företagsmarknaden de närmsta åren. Alla kreditgivare listas på www.bank24.nu 

Jonas Larsson VD och ägare som driver en av Sverige största ekonomiportaler www.bank24.nu som finns i 3 länder. Bank24 jämför 18 segment inom din privatekonomi. Lån, sparande och räntor.