Fungerar grönt te för fettförbränning?

Att gå ner i vikt kan vara oerhört svårt och av denna anledning finns det olika typer av kosttillskott som kan hjälpa till att göra detta lättare. Grönt är en av dem. Grönt te, även känt som Green tea, är för tillfället en av världens mest populära kosttillskott viktminskning.

Som namnet antyder är utvinns detta kosttillskott av grönt te. Det innehåller ett ämne som kallas klorogensyra och koffein som tros vara ansvarig för dess effektiva påverkan för ökad viktminskning. Grönt te, eller Green tea, rekommenderades av den kända Tv-läkaren Dr Oz redan 2012. Han är en amerikansk TV-läkare och förmodligen den mest kända hälsogurun i världen.

Den här artikeln tar en närmare titt på fördelarna med grönt te för fettförbränning.. vad det är, hur det fungerar och vad vetenskapen har att säga om det.

Vad är grönt te?

Gröna teer är i princip bara obehandlat te. Te är naturligt grönt, men de är oftast rostade innan de säljs till konsumenten. Teet är laddade med antioxidanter och massor av nyttiga ämnen. Två av de viktigaste är Koffein och klorogensyra och när teet behandlas går dessa ämnen förlorade och vi får inte i oss speciellt mycket näring genom att dricka rostat te.

Hur fungerar grönt te?

Klorogensyra tros vara den huvudsakliga ingrediensen i gröna teer som kan leda till en effektiv viktminskning. Klorogensyra är ett av de ämnen som är världskänt för att öka kroppens förbränning men tyvärr försvinner det mesta av klorogensyran när teet rostas.

Av denna anledning har rostade teer inte har samma effekt som green tea tillskott, även om det finns gott om andra goda skäl att dricka tea om du gillar det!

Finns det bevis på att grönt tea fungerar?

Flera studier har visat att koffein kan öka ämnesomsättningen med upp till 3-11%. Emellertid är den huvudsakliga aktiva beståndsdelen i green tea den höga halten av klorogensyra och kombinerat med koffeininnehållet kommer dessa kapslar att öka din fettförbränning effektivt.

Vissa studier tyder på att klorogensyra kan minska upptaget av kolhydrater från mag- ochtarmkanalen, vilket sänker blodsockret och stabiliserar kroppens inslulinvärde. Om detta är sant så skulle extrakt av gröna teer fungera som ett effektivt komplement till en diet med lågt innehåll av kolhydrater.

Andra studier har visat att klorogensyra kan minska kroppsvikten, minska fett som tas upp från kosten, minska fett som lagras i levern och förbättra funktionen av fettförbränningen i kroppen. Grönt te har visat sig minska viktökning och detta kan bero på minskad absorption av kolhydrater.

Klorogensyra har också visat att drastiskt förbättra kolesterolnivåerna vilket är en stor riskfaktor för hjärtsjukdomar.

Vad visar forskning?

Det har förekommit flera studier av Green Tea Extract. I en av dem ingår 30 överviktiga individer och studien pågick i 12 veckor där testpersonerna fick ta tillskott med grönt tea

I studien fanns två grupper … en konsumerade regelbundet te medan den andra gruppen konsumerads snabbkaffe berikad med 200 mg Green tea. Ingen i gruppen fick i uppdrag att ändra sina diet eller motionsvanor.

Resultatet av studien var tydligt. Den grupp som tog tillskott med green tea förlorat 5,4 kg medan gruppen som tog vanligt te endast förlorade 0,5 kg.

Nivån av kroppsfett gick också ned med 3,6% i gruppen som tog det gröna teet jämfört med 0,3% i den andra gruppen.

Jag är mycket intresserad av hälsa, motion, träning och naturliga sätt att hålla sig sund. Jag älskar att testa produkter och bilda min egen uppfattning om dem och dela med mig av det jag är intresserad av till andra. Läs mina artiklar om hälsa och välmående för att lära er mer om hur just du kan förbättra ditt liv.